972 102 616 info@s-ie.cat

Sector alimentari: Etiquetatge segur i de qualitat

En el sector alimentari l’etiquetatge té tanta importància com la seguretat i la higiene.

Segons el reglament (UE) núm. 1169/2011 són d’obligatori compliment la informació alimentària obligatòria, que ha de ser indicada en un lloc destacat de l’etiqueta sent fàcilment visible clarament llegible i si escau, inesborrable.

El sector alimentari és un dels sectors amb la legislació d’etiquetatge i identificació més estricta, juntament amb el sector sanitari i farmacèutic, ja que s’ha de garantir la màxima seguretat en el consumidor final. Un error o falta d’informació pot arribar a tenir greus conseqüències, tant per al consumidor com per a l’empresari. A més, un mal etiquetat pot portar a la retirada de productes, generant pèrdues quantioses i irrecuperables, ja que aquesta mercaderia ha de ser destruïda.

Novetats en l'etiquetatge d'aliments

Informació nutricional obligatòria

S’ha d’etiquetar de manera obligatòria i en el mateix camp visual la informació nutricional per als següents elements: valor energètic, grasses, greixos saturats, hidrats de carboni, sucres, proteïnes i sal. En el camp visual principal també pot incloure’s la informació relativa al valor energètic per 100gr o per 100ml. La informació nutricional obligatòria també pot complementar-se de manera voluntària amb els valors d’altres nutrients com: àcids grassos, polialcohols, midó, fibra alimentària, vitamines o minerals.

Aliments exempts d’informació nutricional

L’actual Reglament (UE) Núm. 1169/2011 eximeix a les begudes alcohòliques amb un grau superior al 1,2% de l’obligació d’indicar la llista d’ingredients i informació nutricional.

D’altra banda, els aliments no envasats també queden exempts de l’etiquetatge nutricional obligatori, tret que els Estats membres de la UE decideixin el contrari en l’àmbit nacional.

País d’origen

Fins a la nova modificació de la normativa, solament era obligatori indicar el país d’origen en la carn fresca de boví, les fruites i verdures, la mel, l’oli d’oliva i en casos en els quals no fer-lo podia suposar un engany per al consumidor. A partir d’aquest moment, també és obligatori indicar-lo en la carn fresca de porc, oví, caprí i ocells de corral.

No hi ha cap acte legislatiu referent a la llet i productes lactis per part de la Comissió Europea. Per aquest motiu, a Espanya s’ha elaborat el Reial decret 1180/2018 que regula l’obligatorietat d’indicar l’origen de la llet dels productes lactis que es comercialitzen dins del territori nacional.

Al·lergògens

En els aliments envasats, la informació sobre al·lergògens ha d’aparèixer en la llista d’ingredients amb una tipografia que els diferenciï de la resta. També han de ser indicats en els aliments no envasats que es venen al consumidor final.

Indicació quantitativa d’ingredients

S’ha d’indicar la quantitat d’un ingredient o d’una categoria d’ingredients utilitzats en l’elaboració o preparació d’un aliment en el cas que l’ingredient o la categoria d’aquests:

– Aparegui en la denominació de l’aliment o el consumidor l’associï a aquesta denominació.

– Destaqui en l’etiquetatge a través de paraules, imatges o representació gràfica.

– Sigui essencial per a definir un aliment i distingir-lo d’altres productes amb els quals es pugui confondre.

Què es necessita per a un etiquetatge segur i de qualitat?

Etiquetes i ribbon

És important una bona estructura de l’etiqueta per a poder proporcionar la informació al client final amb claredat. Però també són importants els mitjans utilitzats per a realitzar aquesta etiqueta, ja que  això pot marcar una diferència en la resistència i durabilitat de l’etiqueta. Les etiquetes han de complir amb els estàndards de llegibilitat i durabilitat necessaris i amb l’optimització de recursos per a aconseguir un etiquetatge professional i viable.

Hardware

En el procés de producció es necessita dinamisme i processar el producte amb la màxima garantia i la major brevetat possible. És per aquesta raó que solament proporcionem maquinari dels principals fabricadors, que garanteixen resultats òptims des del primer minut.

Verificador d’etiquetes

Un problema molt recurrent en el sector de la producció, sobretot quan volem portar els nostres productes a grans plataformes, és el compliment del grau ANSI. Est, regula la qualitat de lectura i la traçabilitat del codi. Per a això, disposem de sistemes de verificació incorporats i impressores que permeten configurar el grau ANSI i rectificar l’etiqueta en cas que no compleixi amb els requisits.

Software

El disseny d’etiquetes es compon de dues parts. La primera d’elles, el codi de barres, ha de ser clar i de fàcil lectura. La segona part, la part llegible ha d’incorporar informació sobre els ingredients, informació nutricional i distinció de productes al·lergògens. Disposem dels programes d’edició d’etiquetes més avançats, que permetran dissenyar etiquetes sense tot just esforç i complint amb totes les normatives. Fins i tot és possible adaptar-los als softwares de gestió i bases de dades.

Et recomanem...

La impressora industrial Honeywell PX940 ha estat dissenyada per a dur a terme aquestes funcions sense errors. Gràcies al seu sistema de verificació d’etiquetes comprova que els codis de barres siguin correctes i llegibles. En cas que no sigui així, anul·la l’etiqueta errònia i imprimeix una nova de manera automàtica. Aquesta impressora és eficaç fins i tot amb etiquetes petites, on cal ser fins i tot més minuciós.

7 de setembre de 2022